2012-10-21 16:41 #0 av: Jeriksson

Regler för paintball

Alla platser där man spelar paintball på har oftast lite olika regler men de alra vanligaste som finns är:

Masken skall ALLTID vara på när man är ute på banan.

Safezone Safezonen är en plats där man ska kunna känna sig trygg utan att folk står och siktar/skjuter mot en, det är dn platsen där man ej ska behöva ha mask på sig. Kortfattat sagt så skall man ha en pippåse eller en så kallad pipplugg i den zonen. Ingen får sikta mot någon annan i denna zon oavsett om man har ett pipskydd eller ej. Skottlossning får ej heller förekomma i denna zon.

Avstånd. Det högsta avståndet man brukar ha är oftast tre meter. Kommer man bakom en person på nära avstånd som ej ser en kan man sikta mot personen och fråga "Ger du dig?", säger personen "Ja" är han/hon ute, annars är det fritt att skjuta honom/henne.

Att bli träffad. Om man blir träffad och kulan går sönder på en så är man träffad, detsamma gäller träff på markören. Men om kulan ej går sönder är man fortfarande med i spelet, samt om man får färgstänk på sig om kulan gått sönder mot en gren eller sådant.

vid reeballs ( gummikulor ) åker man ut direkt vid träff.

då man åkt ut sträcker man upp en arm i luften och ropar träffad, det visar att man är tagen. Armen ska vara uppsträckt enda tills man är i safe zonen, annars kan man bli skjuten av andra som ej är medvetna om att man är tagen. Påvägen till safe zonen får man ej skjuta och motståndare får ej heller skjuta på en person som redan är tagen.

 

Bollar, Kulorna man använder ska helst vara torra, annars kan man råka ut för sprängningar i pipan eftersom att bollarna är otåliga mot vatten och fukt vilket leder till att de först blir mjuka och sedan sväller. Om en kula skulle gå sönder i pipan kan det förstöra presisionen för nästa kula som kommer. Om man råkar ut för det borde man skruva loss pipan och dra en piprensare igenom.                    Bollar som legat på marken får ej tas upp och användas! dels för att de kan bli blöta men främst för att smuts, smågrus osv kan komma med in i markören och förstöra markören och stenar kan flyga med kulorna när de skjuts. Så om man tappar ut kulor på marken får man INTE ta upp dem som hamnade på marken. Se till att du stänger locket på magasinet ordentligt efter du laddat så minskar chansen för att bollar trillar ut, eftersom att det är en fjäder som skjuter upp locket så kan den lätt flyga upp om man ej stängt det ordentligt.                

Alkoholpåverkad Alkoholpåverkade människor får ej delta i ett spel.       

Kroppskontakt Kroppskontakt är förbjudet

Vapen Endast vapen som är godkända för paintball får användas, knivar och andra föremål får ej finnas ute på banan! En markör får ej skjuta skott som är kraftigare än 300 FPS/ 100M/S

 

Utifrån dessa regler har paintballuthyres ägarna egna regler som skall läsas igenom innan man spelar. I de flesta fall går ledaren igenom regler, säkerhet osv innan spelet börjar.