Spel & Regler

Vad är Paintball?

2012-10-18 20:37 #0 av: Jeriksson

Här kan du läsa om vad Paintball är och hur det går till.

Paintball är idag en av världens mest snabbväxande extreme sporterna, det går ut på att man är ett lag med x antal personer ( spelar ingen roll ) som springer runt med ett slags "vapen", så kallad markör somskjuter små färg- eller gummikulor. Används mestadels för svensexor, möhippor, födelsedagsarangemang och för nöjets skull, kanske är du trött på chefen och vill göra av med din ilska på honom/henne lite?

 

Utrustning Utrustningen som används mest under en paintballmatch är:

Markör, vapnet som används, finns i former och modeller från små pistoler till stora Bazookas. Den vanligaste är ungefär lika stor som en arm inklusive trycktanken som sitter längst bak på markören.             Det finns olika typer av funktioner på olika markörer, vissa har automat, semi, three burst och respons, och vissa har bara semi osv, Pump förekommer i vissa fall. Semi automat betyder att man skjuter ett skott per gång man trycker, vilket inte är så dåligt som man tror om man jämnför med de andra funktionerna, för på en del markörer ( främst speedball markörer som används på en liten bana med uppblåsbara kuddar ) sitter det en extra lång avtryckare som i snitt kan anfyra upp till 10 bollar i sekunden! Resons triggern fungerar på det sättet att ett skott avfyras när man trycker in avtryckaren och ett skott avfyras när man släpper den. Three burst funktionen skjuter iväg tre skott per tryck. och sist men absolut inte minst så finns det automat som är precis vad den låter som.                                Trycktanken bör man ta det försiktigt med under spelets gång eftersom att den innehåller ett högt tryck vilket kan ge ifrån sig en riktig smäll om den missbehandlas, exempel att man står och slår den mot ett berg, kan vara ändra tryckluft eller kolsyra. ( Bild på endast markör & Magasin, ingen trycktank är med i bilden ) 

Skyddsmasken, brukar sägas vara det viktigaste när det gäller paintball, vilket är helt rätt! En skyddsmask ska främst skydda ögonen med ett skyddsglas och framsidan av ansiktet samt öronen med ett sorts skydd av plast, utan skyddsmask har man inget som helst o göra ute på banan, så länge man är utanför en så kallad "Safe Zone" som är inhängnad så måste hjälmen vara på! Inuti denna Safe Zone får ingen skottlossning förekomma och en skyddsstrumpa, också kallad kondom borde sitta fast på pipan i denna zon. 

Backback/Tacticalvästar är inget måste utan bara en sorts "väska" gjord för att man ska kunna ha med sig Poddar ( rörliknande flaskor med lock ) som extrakulor ska finnas i, och för att man ska kunna ha sin trycktank på ryggen som går via en remoteslang till markören     (Bild på en pod)                  

Är Paintball farlig? Paintball är absolut inte farligt så länge man håller sig till alla regler, skulle det vara farligt skulle inte lika många spela det idag och det skulle inte vara särskilt roligt, samma sak som om en hockeyspelare skulle spela utan hjälm, en knuff med huvudet ner på isen skulle inte leda till så trevliga konsekvenser. Men om någon viktig regel skulle brytas exempel att man tar av sig masken så kan det lätt leda till att man blir blind om man får en träff på ögat vilket är väldigt lätt hänt. Och eftersom att fysisk kroppskontakt inte är tillåtet så är risken för skador inte så stor heller. Det finns tillochmed gott om ungdommar som spelar detta och minimåldern för att få spela brukar vara 10 år på de flesta paintball platserna men då brukar ett intyg från föräldrar/målsman krävas.

Tävlingar Tävlingarna är allt ifrån Woodball som förekommer ute i skogen till Speedball som förekommer på en gräsplan som är ungefär lika lång som en forbollsplans bredd och har stora luftkuddar placerade runt på banan.

Mvh. Johan

Följ mig gärna på Instagram --> Jerikssons

Sajtvärd för Paintball iFokus

Kolla gärna in och svara på Dagens Kluringar & Dagens quizar och testa dina kunskaper!! Skrattande

Anmäl
2012-12-01 18:47 #1 av: Miik

Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.